Adatok betöltése...

Látnivalók

Tudósok, művészek nyomában

Tudósok, művészek nyomában

Kiss Zoltán (emléktábla-lakóház)

Szombathely,  Rákóczi Ferenc utca  14.

Boldogházi Kiss Zoltán 1867-ben született Heves településen. (A boldogházi előnevet csak nagyon ritkán használta, kizárólag csak akkor, ha arra megkülönböztetésül elengedhetetlenül szükség volt.) Az elemi iskolát szülővárosában, a középiskolát Egerben és Gyöngyösön végezte el. Budapesten kereskedelmi iskolai képzésben vett részt. Tanulmányai befejezése után Szombathelyen vállalt munkát a Vasmegyei Takarékpénztár tikára és főkönyvvezetője lett. Első írásai még diákkorában jelentek meg az Eger és Vidékében és a Közügyeinkben. Legtöbb cikke abban az időben még a kereskedelemmel foglalkozott, de néhány elbeszélést, verset és karcolatot is publikált. Első könyve 1890-ben Budapesten jelent meg A pénzintézeti kettős könyvelés címmel. Azt, hogy mikor ismerkedett meg a fényképezéssel nem tudjuk pontosan, de az 1890-es évek elejétől egyre gyakrabban jelennek meg írásai a Fotográfiai Értesítőben. Ismeretterjesztő írásait számos újságban – pl. Vasmegyei Lapok, Dunántúl, Magyar Kerékpáros, stb. – közli. Az általa írt, szerkesztett és kiadott Fényképezés kézikönyvének első kiadása 1895-ben jelent meg Szombathelyen. Következő könyve a Fényképezés gyakorlata (1897) volt. Az előbbi munkának három, az utóbbinak hét további kiadásáról tudunk. Mindkét könyvből több tízezer példány fogyott el. Szakkönyveket írt és adott ki speciális fotográfiai eljárásokról (Guminyomás – 1908, Olajnyomás, brómolajnyomás – 1915)
1904 és 1914 között szerkesztette és kiadta a Fotográfia című lapot, amely akkor az egyik legjelentősebb hazai szakfolyóiratnak számított.
Az I. Világháború idején a könyvei iránti kereslet csökkent, a Fotográfia – amelynek szüneteltetését csak átmeneti időre tervezte – végleg megszűnt. A takarékpénztártól megválva a kereskedelmi iskolában tanított és műtermi fényképezéssel foglalkozott. 1922-ben részt vett a Vass Béla által alapított első szombathelyi művészeti iskola munkájában, fotográfiát és könyvtervezést tanított. 1924-ben a teherpályaudvaron a mozdonyok mozgásának fényképezése közben halálos baleset érte. Sírja a Szent Márton utcai temető C/2-es parcellájában van. Egykori lakóházán (Rákóczi u. 14.) 2008-ban emléktáblát helyeztek el tiszteletére.

Hogyan jutok oda?

Helyszínek, szervezők